Wykonanie
Składniki:4 średnie
ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe180 g
jogurtu greckiego3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
octu1 ząbek
czosnkuodrobinka (1/2 łyżeczki)
oliwy z oliwekszczypta
soli,
cukru,
białego pieprzupęczek
szczypiorku (opcjonalnie)
Ogórki oczyszczam, obieram, trę na najmniejszych oczkach tarki.
Czosnek obieram i miażdżę, dodaję do
ogórków wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszam schładzam około 0,5 godz przed podaniem. Polecam dodać drobno pokrojony
szczypiorek, niestety u mnie w wersji bez niego.Jeżeli chcecie gęściejszy sos to polecam posolić
ogórki i odstawić na 15 min. puszczą sok, który należy odcisnąć i wówczas dodać resztę składników. Osobiście tego nie robię.
Polecam do grillowanych!