ßßß
Składniki na sałatkę:5-7 szt. średnich ziemniaków sałatkowych200 g wędzonego łososiakilkanaście kaparów3 szt. średnich małosolnych ogórkówzielona część dymkikopereknatka pietruszkisólpieprz1 ząbek czosnku (opcjonalnie)Składniki na majonez:2 żółtka150 ml oleju2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka musztardysólcukier
Zacznijmy od ziemniaków.Ugotowałam je w łupinkach.Odstawiłam aby wystygły.Użyłam ziemniaków sałatkowych.Patrząc na taką odmianę kartofli można zważyć, że są to podłużne ziemniaki.Swoją nazwę zawdzięczają temu, że wykorzystuje się je głównie jako składnik sałatek.Wynika to z tego, że po ugotowaniu nie rozpadają się jak inne odmiany ziemniaków.Można zatem bez przeszkód ugotować je do miękkości i nie obawiać się,że podczas mieszania sałatki rozpadną się.Ich trwała konsystencja spowodowana jest mniejszą zawartością skrobi.W międzyczasie przygotowałam majonez.Ubijałam na wolnych obrotach żółtka z cytryną,octem,solą i cukrem.Stopniowo wlewałam olej bardzo wąskim strumieniem.Pod koniec dodałam musztardę.
Wymieszałam majonez z częścią pokrojonej zielonej części dymki,koperku i pietruszki.
Pokroiłam w plasterki ziemniaki.
Dodałam kawałki łososia.
Następnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę małosolne ogórki.
Wsypałam kapary.
Dodałam pozostałe zielone składniki.
Wymieszałam.
Połączyłam składniki z majonezem.Doprawiłam do smaku.
Sałatkę można wymieszać jak i podać warstwowo.Smacznego!

