Wykonanie

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast.Mazurki, baby
drożdżowe i serniki.U mnie też dziś pachniało... oj pachniało.
Serem,
makiem,
bakaliami ;-)Jutro Wielkanoc... a połowysernika z
makiem na kruchym cieściejuż nie ma ;-)


Składniki na kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 opakowanie masła/margaryny4
żółtka1 szklanka
cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:1 kg
twarogu śmietankowego np. President9
żółtek9
białek1,5 szklanki
cukruopakowanie
śmietanki 30%opakowanie budyniu
śmietankowego /
waniliowegozapach pomarańczowySkładniki na masę
makową:1 szklanka
maku1 łyżka
miodu1 łyżka
masła1 łyżka
bułki tartej3
żółtka3
białkazapach migdałowybakalieZacznijmy od
maku.Zalałam go wrzącą
wodą.I odstawiłam na noc.Na drugi dzień zagotowałam
mak w
mleku.Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam
mak przez maszynkę o specjalnym do
maku sitku.Dodałam
miód,
masło,
żółtka,
bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione
bakalie np.
orzechy,
płatki migdałowe.Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie
rodzynki.Ubiłam
białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej.Wszystko delikatnie wymieszałam.

Masa serowa.
Żółtka z
cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę.


Stopniowo dodawałam
ser.

Wsypałam
budyń i wkropiłam
zapach pomarańczowy.

Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną
śmietankę.

Ubiłam na pianę
białka.Masę
serową wymieszałam delikatnie łyżką.Można wsypać
rodzynki,
skórkę pomarańczową.Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej
bakalie.Teraz
pora na kruche ciasto.
Cukier wymieszałam z
mąką
i
proszkiem do pieczenia.

Dodałam
żółtka,

i pokrojone miękkie
masło.

Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki.

Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy.Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia.Nakłułam je widelcem.

Wlałam na nie masę
serową.
Mak nakładałam na masę
serową.Można go wcisnąć głębiej, albo zalać
serem.W trakcie pieczenia
mak i tak zatopi się trochę w
masie serowej.

Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika.Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo się nie przypaliła.Można przykryć go papierem do pieczenia albo folią aluminiową.Po upieczeniu,otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłamciasto jeszcze przez 10 minut.


Smacznego!