Wykonanie
Piegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do
kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie
białek, które zostały po innych wypiekach, zdecydowanie wolę go od popularnych ostatnio
tortów bezowych. Ja przygotowywałam
ajerkoniak z tego przepisu, w dodatku podwójną porcję, więc zużyłam całkiem sporo
żółtek, a przecież szkoda wylewać 8
białek :)Na tortownicę o średnicy 24 cm idealnie będzie użyć szklanki
białek, tutaj użyłam takiej o pojemności 300 ml, bo właśnie tyle ich zostało, takiej samej szklanki użyłam więc do odmierzenia pozostałych składników. Ale jeśli będzie
białek trochę mniej czy więcej - nieistotne, ważne, żeby pozostałe składniki odmierzyć tą samą szklanką i już! W przepisie podaję szklankę
cukru, choć ciasto wychodzi dosyć słodkie, więc możesz go dodać trochę mniej, jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków.Składniki:Upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm, a do odmierzenia składników użyłam szklanki o pojemności 300 ml.- szklanka
mąki- szklanka
białek jaj- szklanka
maku- szklanka
cukru- łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- skórka otarta z 1
cytryny (wyszorowanej, sparzonej)- łyżeczka
proszku do pieczenia- 120 gramów
masła + odrobina do wysmarowania blaszki-
bułka tarta do wysypania blaszki- opcjonalnie:
cukier puder lub polewa do dekoracjiPrzygotowanie:1.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby przestygło. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blaszkę posmaruj
masłem, posyp
bułką tartą.2.
Białka ubij na sztywną pianę (zawsze dodaję szczyptę
soli), następnie dodaj stopniowo
cukier i
cukier z
wanilią, cały czas miksując.3. Miksując na najwolniejszych obrotach dodaj: roztopione
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
skórkę z cytryny oraz
mak, miksuj krótko - tylko, żeby składniki się połączyły.4. Przelej ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 - 40 minut, jeśli będzie się mocno rumienić, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie piekło się równe 30 minut, ale czas pieczenia może się zmienić nieznacznie w zależności od użytej blaszki ;)Zapowiedzi kolejnych przepisów znajdziesz zawsze na funpage'u, polub go, aby być na bieżąco! :)
