Wykonanie

Oglądając przepisy na moim blogu można by odnieść wrażenie, że żywię się wyłącznie
pieczywem i
słodyczami... Gdyby poważnie się nad tym zastanowić wcale nie byłoby to tak do końca błędne wrażenie. Życie bez
chleba po prostu sobie nie wyobrażam! Wiele
razy zdarzyło mi się rezygnować z ciepłego obiadu na rzecz chociażby najprostszej kanapki. Choć staram się prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się w sposób zrównoważony, a co najważniejsze dbać o linię, nigdy nie zrezygnowałabym z produktów zbożowych i pszennego czy
żytniego pieczywa. Z łakociami jest podobnie, ale w ich wypadku mam jeden bezwzględny warunek! Nie jem
słodyczy ze sklepu . Naszpikowane chemią i kaloriami batoniki, wiecznie świeże
ciastka, super zdrowe, bezsmakowe
mleczne kanapki czy kolorowe
cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo
naturalny jogurt z
owocami i łyżką wiejskiego
miodu.Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna
kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka
miodu albo tak jak dziś miodownik!

Miodownikciasto:250g
masła1 szklanka
cukru150g
miodu1 łyżeczka
kakao2
jaja4 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliimasa budyniowa:4 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru2
żółtka500ml
mleka2 krople
aromatu migdałowego2 krople
aromatu waniliowego200g
masłapolewa czekoladowa:3 łyżki
masła4 łyżki
cukru4 łyżki
kakao50ml
śmietanki kremówkiCiasto:
Masło roztopić w rondelku, dodać
cukier,
miód i
kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia
cukru, zdjąć z ognia i ostudzić. Do większej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wbić
jaja, dodać ekstrakt z
wanilii i masę
miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 20x30cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałymi porcjami ciasta postępować tak samo.Masa budyniowa:
Mąkę,
żółtka,
cukier i
olejki rozpuścić w 2/3 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotować i wlać do niego zawartość szklanki. Zagotować jak
budyń i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać
budyń. Gotową gładką masą smarować 2 pierwsze blaty ciasta.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier i
kakao. Dokładnie wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Następnie wlać
śmietankę, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż część
śmietanki wyparuje, a
czekolada odrobinę zgęstnieje. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozsmarować na powierzchni.Smacznego!!


Miodownik najlepiej przygotować dwa dni wcześniej, aby blaty wystarczająco zmiękły.