ßßß
Składniki:masa makowa:20 dag maku (kupiłam już zmielony)2 jajka (osobno żółtka i białka) + dodatkowo 3 białkaniecałe pół szklanki cukrukilka kropel aromatu migdałowego40g masła2 łyżki mioduJeśli mak jest niezmielony to należy go zalać mlekiem i gotować ok 15 min. Przykryć przykrywką i zostawić najlepiej na noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzić i zmielić trzykrotnie.Ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mak wymieszać z żółtkami, cukrem, miodem, aromatem i roztopionym masłem. Delikatnie dodać ubite na sztywno białka. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej blachy (u mnie tortownica o średnicy 24cm).masa serowa:700 g tłustego twarogu podwójnie zmielonego80g masła3/4 szklanki cukru3 żółtka1/2 budyniu śmietankowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z serem, budyniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć masę serową na masę makową. Piec w temp. 160st. C przez około 1,5godz (nie do suchego patyczka, wierzch będzie ścięty ale galaretowaty). Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce.