Wykonanie
To wspaniałe połączenie, dwa ulubione ciasta w jednym:) Przepis zaczerpnięty z bloga Smakuje, z drobnymi zmianami.

Składniki:masa makowa:20 dag
maku (kupiłam już zmielony)2
jajka (osobno
żółtka i
białka) + dodatkowo 3
białkaniecałe pół szklanki
cukrukilka kropel
aromatu migdałowego40g
masła2 łyżki
mioduJeśli
mak jest niezmielony to należy go zalać
mlekiem i gotować ok 15 min. Przykryć przykrywką i zostawić najlepiej na noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzić i zmielić trzykrotnie.Ubić
białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu
mak wymieszać z
żółtkami,
cukrem,
miodem, aromatem i roztopionym
masłem. Delikatnie dodać ubite na sztywno
białka. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej blachy (u mnie tortownica o średnicy 24cm).masa serowa:700 g tłustego
twarogu podwójnie zmielonego80g
masła3/4 szklanki
cukru3
żółtka1/2 budyniu
śmietankowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem, dodawać po jednym
żółtku. Połączyć z
serem,
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć masę
serową na masę
makową. Piec w temp. 160st. C przez około 1,5godz (nie do suchego patyczka, wierzch będzie ścięty ale galaretowaty). Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce.