Wykonanie
«
Sałatka makaronowa z
dynią,
jarmużem i
serem pleśniowymRozgrzewająca zupa tajska z
kurczakiem »Dziś mam dla Was miękkie i soczyste
udka kurczaka w lekko pikantnej marynacie, a do tego prosta, szybka surówka i sos z pieczonej
papryki. Wszystko bardzo łatwe do przygotowania, jednak nieco czasochłonne. SpróbujcieSkładniki– 0,5 kg
udek z kurczaka– łyżka
cukru– 2 łyżki
sosu sojowego– 2 łyżki
soli– 3 łyżki
słodkiej papryki– szczypta
pieprzu– 3 posiekane ząbki
czosnku– 2 łyżeczki
tabascoMieszamy ze sobą wszystkie
przyprawy i nacieramy nimi kawałki
kurczaka. Wkładamy do naczynia, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż
mięso się zamarynuje. Następnie umieszczamy
mięso w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 minut, po czym zwiększamy nagrzanie piekarnika do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia. W trakcie pieczenia można podlać
mięso wodą, aby było bardziej soczyste.
Sałatka–
sałata rzymska–
czerwona cebula– ząbek
czosnku– połowa
papryczki żółtej pepperoni– odrobina startego
imbiru– sok z połowy
cytryny– szczypta
soli– łyżeczka
cukru– łyżka
oleju słonecznikowegoSałatę rwiemy na kawałki, a
cebulę kroimy w
pióra.
Czosnek i papryczkę siekamy na małe kawałki,
imbir ścieramy na tarce, następnie dodajemy do nich pozostałe składniki (
sok z cytryny,
sól,
cukier,
olej), aby powstał sos.
Sałatę i
cebulę zalewamy sosem około 30 minut przed podaniem.Dip z pieczonej
papryki– 2
papryki–
oliwa z oliwek–
sól i
pieprzPaprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki, wykładamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni, do momentu zmięknięcia, zrumienienia. Po ostygnięciu
paprykę blendujemy, dodajemy odrobinę
oliwy z oliwek,
pieprz i
sól.