ßßß
Cookit - przepis na Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną
Składniki
Sos sojowy
Woda
Papryka słodka
Cytryna
Oliwa z oliwek
Udo kurczaka
Sól
Pieprz
Imbir
Czosnek
Miód
Wykonanie
Pyszny
kurczak
na jesienną
porę
-
czosnek
,
imbir
,
miód
i
cytryna
o tej
porze
roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI
4
udka z kurczaka
sól
,
pieprz
2 łyżeczki świeżo startego
imbiru
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
miodu
1 łyżka
sosu sojowego
1 łyżka
wody
1 łyżeczka
słodkiej papryki
1/2
cytryny
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i
pieprzymy
, nacieramy startym
imbirem
i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem
. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Miód
,
wodę
,
sos sojowy
i
paprykę
mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej.
Obkładamy udka plasterkami
cytryny
.
Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi
ziemniakami
z
czosnkiem
i
ziołami
.
Smacznego :)
Źródło:
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/imbirowo-czosnkowy-kurczak-z-miodem-i.html
Przepisy powiązane
Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem i cytryną
Pieczone podudzia w miodzie
Kurczak pieczony w miodowo-cytrynowej marynacie
Kurczak w sosie miodowym z chilli
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej
Składniki powiązane (0)