Wykonanie
Pieczony
kurczak w
miodowo-cytrynowej marynacie to jedno z dań, które doskonale sprawdza się zarówno na proszonych przyjęciach jak i podczas niedzielnego, domowego obiadu. Możemy go także przygotować na grilla w czasie długiego majówkowego weekendu. Ten
kurczak naprawdę nie wymaga dużo pracy, ani czasu. Dodatkowo zapewniamy, że wszystkim smakuje!
Składniki:Liczba użytych składników zależy od ilości udek, ja tu podaję proporcje na 5-6 udek.-
udka z kurczaka- ¼ szklanki
sosu sojowego- ¼ szklanki
oliwy z pestek
winogron- sok z połowy
cytryny- łyżeczka
pieprzu- łyżeczka
curry- łyżeczka
papryki słodkiej-
miódSposób przygotowania:1. Dobrze myjemy udka. Następnie w małej miseczce mieszamy
sos sojowy,
sok z cytryny,
oliwę, łyżeczkę
miodu i
przyprawy.2. Tak przygotowaną zalewą zalewamy udka.
Potem zakrywamy dokładnie miskę i wszystko zostawiamy najlepiej na noc, ale wystarczą też dwie godziny.
3. Następnie przekładamy udka do blachy, możemy je jeszcze trochę posypać
przyprawami, ale nie jest to konieczne.4. Tak przygotowane udka wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.5. Po godzinie na chwilę wyjmujemy udka i polewamy każde odrobiną
miodu.
6. Wsadzamy do piekarnika na jeszcze 20 minut,
potem wyjmujemy i podajemy. (Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości udek i mocy piekarnika.)Smacznego!