Wykonanie
Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz
Kurczak, polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :)Składniki:
4 podudzia z
kurczaka2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
cukrusok z 1/2
cytrynysok z 1
pomarańczy1/4 szklanki
oleju2 ząbki
czosnku na dip
paprykowy:1
papryka czerwona1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej podudzia z
kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.
Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy
oliwę z oliwek,
czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip
solą i
pieprzem do smaku.Podudzia podajemy z dipem
paprykowym i grzankami lub pieczonymi
ziemniakami.Smacznego!