ßßß Cookit - przepis na Pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

Pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Grillowane to ulubione zajęcie Polaków spędzających letnie popołudnia i weekendy na świeżym powietrzu. Bohaterem programu jest grill i przygotowanie na nim potrawy.
Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
Składniki:
4 pałki z kurczaka Nasz kurczak
Glazura cytrusowa:
2 łyżki sosu sojowego
1łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
1 pomarańcza
1/2 szk oleju rzepakowego
2ząbki czosnku
Grzanki:
4 kromki chleba
2 ząbki czosnku
sól, pieprz Kamis do smaku
Dip paprykowy:
1 papryka czerwona
olej rzepakowy/ oliwa z oliwek.
1 ząbek czosnku
sól,pieprz Kamis do smaku
Wykonanie: Pałki z kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki czosnkowe:
Kromki chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.
Dip paprykowy: Umytą paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki, dodajemy oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/05/paki-z-kurczaka-na-grzankach.html