Wykonanie
Grillowane to ulubione zajęcie Polaków spędzających letnie popołudnia i weekendy na świeżym powietrzu. Bohaterem programu jest grill i przygotowanie na nim potrawy.
Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z
kurczaka na grzankach
czosnkowych z dipem
paprykowym na bazie
oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
Składniki:4 pałki z
kurczaka Nasz
kurczakGlazura cytrusowa:2 łyżki
sosu sojowego1łyżka
brązowego cukrusok z 1/2
cytryny1
pomarańcza1/2 szk
oleju rzepakowego2ząbki
czosnkuGrzanki:4 kromki
chleba2 ząbki
czosnkusól,
pieprz Kamis do smakuDip
paprykowy:1
papryka czerwonaolej rzepakowy/
oliwa z oliwek.1 ząbek
czosnkusól,
pieprz Kamis do smaku
Wykonanie: Pałki z
kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z
kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą
cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki
czosnkowe:Kromki
chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem
czosnku nacieramy gotową grzankę.
Dip
paprykowy: Umytą
paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z
papryki, dodajemy
oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku
czosnkiem i
białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach
czosnkowych z dipem
paprykowym.