Wykonanie
Zdecydowałam, że na uroczysty obiad podam
kurczaka nabitego na butelkę z
piwem . Wyszedł pysznie - chrupiąca skórka i delikatne
mięsko. Łatwy w zrobieniu i efektowny.
Składniki:
kurczak cały
sólpieprzsłodka
czerwona paprykaczosnektymianekolej-
oliwapiwo butelkowe
Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić jeśli trzeba. Natrzeć
oliwą,
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
tymiankiem. W środek
kurczaka wetrzeć rozgnieciony
czosnek. Odstawić do lodówki na ponad dwie godziny.Butelkę z
piwem oczyścić z etykiet i kleju.Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.
Kurczaka nabić na butelkę, zdjąć kapsel i włożyć w naczyniu żaroodpornym na najniższą półkę w piekarniku. Piec w zależności od masy
kurczaka (1 godzina na 1 kg). W tym czasie wsypać odrobinę
soli do butelki z
piwem, wtedy
piwo wyleje się fontanną na naszego
kurczaka. Można polewać
kurczaka także sosem wytworzonym w naczyniu, dzięki
czemu będzie soczysty. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia przełączyć piekarnik na termoobieg.Podawać z warzywami.