ßßß
SKŁADNIKI4 kawałki kurczaka (np.udka)5 dużych ziemniaków2 czerwone cebule1 czerwona paprykagłówka czosnkusól, pieprz,czerwona paprykatymianekoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIEKurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso.Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki. Dorzucamy ząbki czosnku- w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy.
Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut,aż skórka się zarumieni.
Podajemy kurczaka z warzywami (odsączonymi na papierowym ręczniku z tłuszczu) .Czosnek upieczony w łupinkach możemy wycisnąć nożem i rozsmarować na mięsie- jest pyszny . Smacznego :)