ßßß
Pyszny, aromatyczny kurczak pieczony w całości. Z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Banalny w przygotowaniu. Jedyna niedogodność to czas oczekiwania na danie. Oczywiście jest to uzależnione od wielkości kurczaka. Na około pół kilograma drobiu potrzebujemy 20-25 minut.Składnikikurczak, ok. 2 kilogramów (mój dokładnie ważył 1,8 kilograma)oliwa, 4 łyżkipapryka słodka i ostra, curry, po 1/2 łyżeczkisól, pieprzcytryna, 1/2 sztukicebula czerwona, 1/2 sztukiczosnek, 2 duże ząbkipietruszka, tymianek, bazylia, łącznie ma być 1 nieduży pęczekmałe ziemniaki, 600 grampapryka czerwona i pomarańczowa, po 1 sztuceSposób przygotowania1. Kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli był wcześniej przechowywany w lodówce doprowadzić do temperatury pokojowej. Przyprawy połączyć z 3 łyżkami oliwy. Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą. Do środka włożyć cytrynę, cebulę, czosnek i zioła. Nogi związać.2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na środkową półkę wsunąć kratkę. Niżej umieścić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kurczaka położyć na kratce na jednym boku. Piec przez 20 minut. Przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Wylać cały tłuszcz z blaszki. Umieścić na niej wyszorowane, przekrojone na pół ziemniaczki i paprykę pokrojoną na części, pozbawioną gniazd nasiennych i białych błonek. Warzywa skropić pozostałą oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka obrócić do góry piersiami. Mięso i warzywa piec kolejne 50 minut. Drób można zacząć kroić 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika, aby zatrzymać w nim soki.