Wykonanie
Pyszny, aromatyczny
kurczak pieczony w całości. Z soczystym
mięsem i chrupiącą skórką. Banalny w przygotowaniu. Jedyna niedogodność to czas oczekiwania na danie. Oczywiście jest to uzależnione od wielkości
kurczaka. Na około pół kilograma drobiu potrzebujemy 20-25 minut.Składniki
kurczak, ok. 2 kilogramów (mój dokładnie ważył 1,8 kilograma)
oliwa, 4 łyżki
papryka słodka i ostra,
curry, po 1/2 łyżeczki
sól,
pieprzcytryna, 1/2 sztuki
cebula czerwona, 1/2 sztuki
czosnek, 2 duże ząbki
pietruszka,
tymianek,
bazylia, łącznie ma być 1 nieduży pęczekmałe
ziemniaki, 600 gram
papryka czerwona i pomarańczowa, po 1 sztuceSposób przygotowania1.
Kurczaka umyć i osuszyć. Jeśli był wcześniej przechowywany w lodówce doprowadzić do temperatury pokojowej.
Przyprawy połączyć z 3 łyżkami
oliwy.
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą. Do środka włożyć
cytrynę,
cebulę,
czosnek i
zioła. Nogi związać.2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na środkową półkę wsunąć kratkę. Niżej umieścić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kurczaka położyć na kratce na jednym
boku. Piec przez 20 minut. Przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Wylać cały tłuszcz z blaszki. Umieścić na niej wyszorowane, przekrojone na pół ziemniaczki i
paprykę pokrojoną na części, pozbawioną gniazd nasiennych i białych błonek. Warzywa skropić pozostałą
oliwą. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Kurczaka obrócić do góry piersiami.
Mięso i warzywa piec kolejne 50 minut.
Drób można zacząć kroić 10 minut po wyciągnięciu z piekarnika, aby zatrzymać w nim
soki.