Wykonanie
Zapraszam na pyszny karczek, który podałam w towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się
smakami i aromatem przypraw.
Składniki:1 , 2 kg karczku wieprzowego b/k5 dużych
ziemniaków250 g mimi
marchewek3
czerwone papryki3
czerwone cebule6 twardych
jabłek1
cytrynasuszony
tymianeksuszona
bazyliaMarynata :1/2 główki
czosnku1/4 szklanki
oliwysólpieprzczerwona papryka w proszku
ziele angielskieliść laurowygoździkiSposób przygotowania:
Mięso umyłam, osuszyłam.
Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi
przyprawami i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodałam
olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam
mięso i odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam
mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane
ziemniaki,
cebulę,
papryki i
marchewkę. W
jabłka powtykałam dookoła
goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry
cytryny i wszystko posypałam
solą,
tymiankiem i
bazyliąTak przygotowane danie piekłam jeszcze 30 minut. Podałam zaraz po przygotowaniu, uprzednio krojac
mięso na porcje. Smacznego!