Wykonanie
Kurczak przyrządzany na wszelakie sposoby, przez swoją uniwersalność, umiłowany przez wiele osób. Moje małe córki zazwyczaj jadają go pod postacią kotlecików. Zdarza się, że każde inne
mięso ma nazwę "
kurczaka", wiem wtedy, że
mięso będzie zjedzone. Dlatego dbam o to, aby zaopatrzyć się w zdrowy
drób. Wystarczająco innej chemii jest już dookoła.
Kurczak świetnie komponuję się z warzywami, one nadają mu lekkości w smaku, aromatu, koloru. Już nie raz
pisałam, że uwielbiam kolorowe dania, a jeśli
mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać.
SKŁADNIKI:podudzia z
kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb)1
czerwoną paprykę1
żółtą paprykę2
pomidory świeże4-5 ząbek
czosnku1
czerwoną cebulęolej rzepakowy ok 7-9 łyżeczek
sólpieprz cytrynowypaprykę słodkąliście
szałwii 5-8 sztświeży
tymianek 4-6 gałązek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Podudzia myjemy, osuszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem cytrynowym,
oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy.
Paprykę,
pomidory myjemy, z
papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w ćwiartki.
Cebule,
paprykę,
pomidory, rozgnieciony
czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia
kurczaka,
tymianek oraz
szałwie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę, kilka
razy przewracając podudzia
kurczaka, aby równomiernie się opiekł.
Podczas pieczenia warzywa, puszczą
soki a cały aromat przejdzie do
kurczaka. Tak pieczony
drób będzie bardziej dietetyczny. Coraz rzadziej można spotkać
kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego
kurczaka bez antybiotyków i innych
dziwnych cudów.
Tak przygotowanego
kurczaka, podajemy z
ryżem, pieczonymi
ziemniakami lub kromką chrupiącego
chleba.Smacznego