ßßß
Składniki:1/2 kg czerwonej cebuli2 ziemniaki (można pominąć)2 jabłka1 łyżka masła2 łyżki octu winnego2 łyżki miodu gryczanego2 łyżki rumusok z 1/4 cytryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka natki pietruszki1 łyżeczka lubczyku1/2 łyżeczki rozmarynu3 nitki szafranu5 ziarenek kolendry10 ziarenek pieprzu syczuańskiego2 liście laurowesól morskaświeżo mielony pieprz kolorowyPrzygotowanie:Cebulę kroję w piórka i przekładam do garnka z grubym dnem. Dodaję masło i podsmażam do czasu aż cebula delikatnie się zeszkli. Należy cały czas mieszać, aby nie przypaliła się.Ziemniaki kroję w kostkę i przekładam do cebuli, smażąc dalej. Dodaję je, aby zupa była bardziej gęsta i sycąca. Można je pominąć.Po ok 10 minutach dolewam wodę na wysokość ok 3/4 garnka i dodaję suszone przyprawy: liście laurowe, majeranek, pietruszkę, lubczyk i rozmaryn. Dorzucam szafran, kolendrę i pieprzy syczuański. Doprawiam solą morską i dużą ilością pieprzu kolorowego. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut.W tym czasie jabłka kroję w kostkę i przekładam na patelnię. Wyciskam sok z cytryny oraz dolewam rum, ocet winny i miód. Doprawiam cynamonem i gałką muszkatołową. Smażę przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszam gaz i duszę pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.Przekładam jabłka do zupy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
Przed podaniem zupę można zapiec z grzankami i ulubiony serem. Opcjonalnie można ją także zmiksować na gładki krem. Ja jednak najbardziej lubię, gdy wyraźnie czuć każdy kawałek osobno oraz z łatwością da się oddzielić słodki smak cebuli od lekko winnych jabłek.