ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna zupa cebulowa z prażonymi jabłkami

Aromatyczna zupa cebulowa z prażonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kuchnia francuska kojarzy mi się przede wszystkim z cebulą, masłem i jabłkami. Gdzieś w tle znajduje się jeszcze omlet, wino i bagietki. Są to rzecz jasna oczywiste oczywistości, które pojawiają się jako pierwsza myśl. Niezbyt często dania kuchni francuskiej goszczą na moim talerzu. Są jednak potrawy, których przygotowania odmówić sobie nie mogę. Jedną z nich jest oczywiście zupa cebulowa. Wersja, którą dzisiaj serwuję jest niezwykle lekka i aromatyczna. Duża ilość przypraw sprawia, że zupa cudownie pachnie i niesamowicie rozgrzewa. Bon appetit!
Składniki:
1/2 kg czerwonej cebuli
2 ziemniaki (można pominąć)
2 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki rumu
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 nitki szafranu
5 ziarenek kolendry
10 ziarenek pieprzu syczuańskiego
2 liście laurowe
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka i przekładam do garnka z grubym dnem. Dodaję masło i podsmażam do czasu aż cebula delikatnie się zeszkli. Należy cały czas mieszać, aby nie przypaliła się.
Ziemniaki kroję w kostkę i przekładam do cebuli, smażąc dalej. Dodaję je, aby zupa była bardziej gęsta i sycąca. Można je pominąć.
Po ok 10 minutach dolewam wodę na wysokość ok 3/4 garnka i dodaję suszone przyprawy: liście laurowe, majeranek, pietruszkę, lubczyk i rozmaryn. Dorzucam szafran, kolendrę i pieprzy syczuański. Doprawiam solą morską i dużą ilością pieprzu kolorowego. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut.
W tym czasie jabłka kroję w kostkę i przekładam na patelnię. Wyciskam sok z cytryny oraz dolewam rum, ocet winny i miód. Doprawiam cynamonem i gałką muszkatołową. Smażę przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszam gaz i duszę pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
Przekładam jabłka do zupy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
Przed podaniem zupę można zapiec z grzankami i ulubiony serem. Opcjonalnie można ją także zmiksować na gładki krem. Ja jednak najbardziej lubię, gdy wyraźnie czuć każdy kawałek osobno oraz z łatwością da się oddzielić słodki smak cebuli od lekko winnych jabłek.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/11/aromatyczna-zupa-cebulowa-z-prazonymi-jablkami