ßßß Cookit - przepis na Krem ziemniaczany z gałką muszkatołową

Krem ziemniaczany z gałką muszkatołową

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne danie.
Składniki:
ziemniaki - 5 szt.
cebula czerwona (może być dowolna)
czosnek - 2 ząbki
masło - 50 g
mleko - 5 łyżek
sól morska - 1 łyżeczka
pieprz - szczypta
gałka muszkatołowa świeżo starta - szczypta
natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Gotujemy obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki ziemniaki w osolonej wodzie razem z cebulą pokrojoną również na ćwiartki, czosnkiem, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Po 15-20 minutach gdy warzywa będą już miękkie odcedzamy wodę, dodajemy masło, mleko i miksujemy blenderem na aksamitny krem. Ozdabiamy świeżą natką pietruszki.
To danie może posłużyć jako przepyszny dodatek do ryb, mięs oraz rożnego rodzaju gulaszów, choć samo w sobie już jest dobre, wystarczy odpowiednia do tego sałatka.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/krem-ziemniaczany-z-gaka-muszkatoowa.html