ßßß
Ciasto na naleśniki:1 szklanka mąki pszennej1 jajko3/4 szklanki mlekaszczypta soliolej do smażeniaPrażone jabłka:2 duże jabłkasok z 1/2 cytrynygarść rodzynek1 łyżka miodu rzepakowego1 łyżka octu winnego3 łyżki rumu5 nitek szafranu1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Składniki na naleśniki mieszam w misce. Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju. Smażę cienkie placki.W tym samym czasie jabłka kroję w kostkę i wrzucam na małą patelnię. Podsmażam je na dużym ogniu przez 1 minutę.Zmniejszam ogień i dodaję sok z cytryny, ocet, rum, miód, rodzynki i przyprawy. Dla lepszego aromatu dodaję również fragmenty skórki z wyciśniętej cytryny. Duszę pod przykryciem przez 5 minut.
Naleśniki podaję z ricottą i jabłkami. Perfekcyjnym uzupełnieniem śniadania jest świeżo zaparzona kawa i dobra muzyka. Do tego konkretnego posiłku perfekcyjnie pasuje kawałek zaczynający się od słów Heaven, I’m in heaven…