Wykonanie
Poniedziałkowe śniadanie zasługuje na szczególną uwagę. Zwłaszcza, gdy jest to długo-weekendowy poniedziałkowy poranek i trzeba pozbierać się do pracy. Nic tak nie osładza poranka jak naleśniki. I słodko-korzenny zapach
jabłek w połączeniu ze świeżo zaparzoną
kawą. Ach, rozmarzyłam się. Czas wstawać i zbierać się do pracy. Tymczasem Wam życzę słodkiego poranka i leniwego poniedziałku.

Ciasto na naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej1
jajko3/4 szklanki
mlekaszczypta
soliolej do smażeniaPrażone
jabłka:2 duże
jabłkasok z 1/2
cytrynygarść
rodzynek1 łyżka
miodu rzepakowego1 łyżka
octu winnego3 łyżki
rumu5 nitek
szafranu1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Składniki na naleśniki mieszam w misce. Rozgrzewam patelnię z odrobiną
oleju. Smażę cienkie placki.W tym samym czasie
jabłka kroję w kostkę i wrzucam na małą patelnię. Podsmażam je na dużym ogniu przez 1 minutę.Zmniejszam ogień i dodaję
sok z cytryny,
ocet,
rum,
miód,
rodzynki i
przyprawy. Dla lepszego aromatu dodaję również fragmenty skórki z wyciśniętej
cytryny. Duszę pod przykryciem przez 5 minut.


Naleśniki podaję z
ricottą i
jabłkami. Perfekcyjnym uzupełnieniem śniadania jest świeżo zaparzona
kawa i dobra muzyka. Do tego konkretnego posiłku perfekcyjnie pasuje kawałek zaczynający się od słów Heaven, I’m in heaven…