ßßß
Bustrengoto boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-)Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem.Polecam!
Składniki: Na około 8-10 porcji100 g kaszy kukurydzianej200 g mąki pszennej-przesianej100 g bułki tartej100 g cukru pudru500 ml mleka3 jaja100 g płynnego miodu50 ml oliwy100 g rodzynek100 g suszonych fig500 g twardych jabłek1/2 łyżeczki mielonego cynamonuskórka z 2 pomarańczyskórka z 2 cytryn1 łyżeczka solimasło do wysmarowania formy
Zacznijmy od suchych składników.Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.
Składniki wymieszałam.W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód.
olej,
mleko.
Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.
Masy połączyłam ze sobą.Dodałam cynamon i sól.
Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.
Dodałam pokrojone figi i rodzynki.
I pokrojone w grubą kostkę jabłka.
Łyżką wymieszałam masę i wlałamdo posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut.
Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.Ale równie pysznie smakuje na zimno.
Smacznego!