ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

To jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne!
Składniki:
1 kg mąka pszenna
0,5 litra mleko,
0,5 szklanki olej,
10 dag drożdże
2 szt jajka,
1,5 szklanka cukier puder,
1 kg jabłka kwaśne,
1 kg jabłka słodkie,
2 szt pomarańcza,
1 szt cytryna,
do smaku cynamom,
do smaku gałka muszkatołowa mielona
2 łyżki masła
Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.
Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.
Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/02/c-rogaliki-z-nadzieniem-jabkowo.html