Wykonanie
To jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne!

Składniki:1 kg
mąka pszenna0,5 litra
mleko,0,5 szklanki
olej,10 dag
drożdże2 szt
jajka,1,5 szklanka
cukier puder,1 kg
jabłka kwaśne,1 kg
jabłka słodkie,2 szt
pomarańcza,1 szt
cytryna,do smaku
cynamom,do smaku
gałka muszkatołowa mielona2 łyżki
masłaNadzienie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch
pomarańczy i
cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki
cukru pudru,
cynamon,
gałkę muszkatałową i
masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki:
drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy pozostały
cukier,
mąkę,
olej,
jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.