ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis towarzyszył mi w dzieciństwie. Takie racuchy robiła moja mama... Z podanego ciasta już prezentowałam Wam racuchy. Poprzednie jednak były z rabarbarem . Dzisiejsze są dokładnie takie jak pamiętam... Mięciuteńkie, pachnące jabłkami, posypane grubo cukrem pudrem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
400g mąki pszennej
50g drożdży
50g roztopionego masła
500 ml letniego mleka
2 jajka
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
ok 7-8 jabłek
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować a na koniec dodać przestudzone roztopione masło i jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Po tym czasie przemieszać ciasto i smażyć na rozgrzanym oleju. Kłaść łyżką i smażyć z obydwu stron na złoto. Podawać oprószone cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/02/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html