Wykonanie
Ten przepis towarzyszył mi w dzieciństwie. Takie racuchy robiła moja mama... Z podanego ciasta już prezentowałam Wam racuchy. Poprzednie jednak były z
rabarbarem . Dzisiejsze są dokładnie takie jak pamiętam... Mięciuteńkie, pachnące
jabłkami, posypane grubo
cukrem pudrem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:400g
mąki pszennej50g
drożdży50g roztopionego
masła500 ml letniego
mleka2
jajka2 łyżki + 1 łyżeczka
cukruok 7-8
jabłekolej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru i odrobiną
mleka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować a na koniec dodać przestudzone roztopione
masło i
jabłka obrane i pokrojone w kostkę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Po tym czasie przemieszać ciasto i smażyć na rozgrzanym
oleju. Kłaść łyżką i smażyć z obydwu stron na złoto. Podawać oprószone
cukrem pudremSmacznego :)