Wykonanie
Pączki z
jabłkami bardzo szybko się przygotowuje,ładnie rosną i pysznie smakują.Przepis,troszkę zmieniony zaczerpnęłam z ; kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI :3 szklanki
maki pszennej1
jajko1 szklanka ciepłego
mleka1/4 kostki
drożdży 100g4 łyżki
cukru2 kieliszki orzechówki lub dowolnego
alkoholu2
jabłka,obrane i pokrojone w kostkę
olej do pieczenia
cukier puder do posypania pączków
Mąkę i
cukier wsypujemy do miski,
drożdże mieszamy w ciepłym
mleku aż się rozpuszczą,wlewamy do miski z
mąką,dodajemy
jajko i
alkohol.Wyrabiamy aż składniki się połączą a ciasto będzie zwarte i jednolite.Wsypujemy teraz pokrojone
jabłka i jeszcze chwilkę wyrabiamy.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Olej podgrzewamy,(pączki powinny w nim pływać ,ja użyłam frytkownicy) nakładamy porcje ciasta łyżką,maczając ją w
oleju.Pączki pieczemy na małym ogniu, na złoto z obu stron.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są upieczone.Pączki przekładamy na talerz i posypujemy
cukrem pudrem.Są pulchne,nie ciągną
oleju a
jabłka świetnie w nich smakują.