ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Rumiane placuszki onieśmielone głębią jabłkowego wnętrza...
Składniki (na 10 racuszków):
225 g (półtorej szklanki) mąki pszennej,
2 jajka,
250 ml (jedna szklanka) ciepłego mleka,
2 dag świeżych drożdży,
7 łyżek cukru,
3 jabłka,
4 łyżki oleju,
cukier puder i cynamon do przyprószenia.
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki zaczynu dokładnie rozcieramy, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na kilka minut do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Następnie kroimy je w bardzo drobniutką kosteczkę, pozbywając się ich gniazd nasiennych.
Do miski wsypujemy resztę mąki i cukru, dodajemy 2 jajka, resztę ciepłego mleka i wlewamy do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (możemy też po prostu wymieszać całość za pomocą łyżki lub ubijaczki). Następnie dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę jabłka i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto za pomocą łyżki formując racuszki, które smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placuszki po ściągnięciu z patelni można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Racuszki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem :)).
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/11/racuchy-z-jabkami.html