Wykonanie
Jako, że nasze kuchenne królestwo powiększyło się o kolejne naczynia m.in. o nową 28-centymetrową głęboką patelnię postanowiłyśmy wraz z Lulu sprawdzić w praktyce, czy spełnia nasze oczekiwania.Obie jesteśmy wielkimi łasuchami, więc padło na…. racuchy z
jabłkami.O tym, że Lulowe racuchy są perfekcyjne i doskonałe pod każdym względem wiedzą wszyscy, którzy
mieli okazję skosztować ich podczas spotkań u Amorka w Willi Roma w Bystrej.Tym razem oprócz kulinarnego kunsztu Lulu miałyśmy też do dyspozycji super narzędzie w postaci patelni Ballarini Positano z powłoką nieprzywieralną Keravis. (więcej informacjo o naczyniach z powłoką Keravis znajdziecie na stronie firmy Ballarini)Składniki0,5 kg.
mąki pszennej, typ od 405 do 500400 ml. ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży1 duże lub 2 mniejsze
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę3 łyżki drobnego
cukru1
jajkoolej do smażeniaSprzętmiska o pojemności minimum 3 , 5 litragłęboka patelnia – korzystałyśmy z modelu Ballarini Positanoręczniki papierowePrzygotowanieUmieszczone w misce
drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy kilka łyżek
mąki, kilka łyżek ciepłego
mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć.Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę
mąki,
jajko,
mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone
jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste.Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie
daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aby ciasto znów podrosło.Rozgrzewamy
olej na patelni,
oleju powinno być około 1,5 cm nad powierzchnią dna. Na gorący
olej nakładamy łyżką porcje i smażymy do zrumienienia, następnie odwracamy i smażymy, aż uzyskamy ładny złoty kolor.Usmażone racuchy posypujemy
cukrem pudrem, możemy też podać
konfiturę lub
dżem. Jeśli nie obawiamy się kalorii, to również smaczne są z
bitą śmietaną.I na koniec wrażenia ze smażeniaWykonana ze kutego, wielowarstwowego aluminium patelnia nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie.Wysokie – niemal 5 centymetrowe ścianki boczne pozwalają na smażenie w głębokim tłuszczu i zapewne sprawdzą się także podczas duszenia
mięs i przygotowywania wszelkiego rodzaju gulaszy, o czym nie omieszkam napisać w jednym z kolejnych postów.Uchwyt nie nagrzewa się nawet podczas długotrwałego smażenia. Jest dobrze wyprofilowany, patelnia wraz z zawartością nie wyślizguje się z rąk. Jednym słowem – ocena na piątkę z plusem :)