ßßß
Idealne na weekendowe śniadanie dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko...polecam również jako przekąska w ciągu dnialub deser po obiedzie :)Składniki na 4 porcje:200 g jabłek , obranych, startych na tarce250 g mleka2 jajka50 g cukru50 g oleju30 g świeżych drożdży300 g mąki pszennejszczypta soliDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, jajka i olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta.* część jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.