Wykonanie
Idealne na weekendowe śniadanie dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko...polecam również jako przekąska w ciągu dnialub deser po obiedzie :)Składniki na 4 porcje:200 g
jabłek , obranych, startych na tarce250 g
mleka2
jajka50 g
cukru50 g
oleju30 g świeżych
drożdży300 g
mąki pszennejszczypta
soliDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodać
cukier,
mąkę,
jajka i
olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte
jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną
oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta.* część
jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.