ßßß Cookit - przepis na Racuszki drożdżowe z jabłkami

Racuszki drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Idealne na weekendowe śniadanie dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko...
polecam również jako przekąska w ciągu dnia
lub deser po obiedzie :)
Składniki na 4 porcje:
200 g jabłek , obranych, startych na tarce
250 g mleka
2 jajka
50 g cukru
50 g oleju
30 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, jajka i olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta.
* część jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/02/racuszki-drozdzowe-z-jabkami.html