Wykonanie
Placki ziemniaczane na bazie ugotowanych
ziemniaków w wersji na słodko, z dodatkiem startych
jabłek, posypane
cukrem pudrem to świetny sposób na bardzo prosty i smaczny obiadek lub kolację dla całej rodziny.
składniki na około 20-25 placków1 kg ugotowanych
ziemniakówszklanka
mąki pszennej2
jajka1 łyżka
masła1/2 szklanki
mleka50 dag
jabłek3 łyżki
cukru kryształu
olej do smażenia
cukier puder do posypania plackówprzepisDo miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone
ziemniaki.Do
ziemniaków wbijamy
jajka, wlewamy
mleko i wsypujemy
mąkę oraz
cukier, dodajemy
masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem.Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki
jabłka a następnie łączymy je z
ciastem dokładnie mieszając.Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano.Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy
cukrem pudrem, podajemy na gorąco.