ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą.
Składniki:
3 jajka
200 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
250 ml zsiadłego mleka
1 łyżka roztopionego masła
2 - 3 łyżki cukru
3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.
Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/racuchy-drozdzowe.html