ßßß
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą.
Składniki:3 jajka200 ml ciepłego mleka50 g świeżych drożdży500 g mąki pszennej250 ml zsiadłego mleka1 łyżka roztopionego masła2 - 3 łyżki cukru3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłkacukier puder do posypaniaolej do smażeniaPrzygotowanie:W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania.