Wykonanie
Racuchy
drożdżowe na
zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z
jabłkami, czy też tak jak u mnie z
brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane
cukrem pudrem, polane
miodem lub z dowolną
konfiturą.
Składniki:3
jajka200 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży500 g
mąki pszennej250 ml
zsiadłego mleka1 łyżka roztopionego
masła2 - 3 łyżki
cukru3 - 4 średnie
brzoskwinie lub
jabłkacukier puder do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie:W 100 ml ciepłego
mleka rozmieszać rozdrobnione
drożdże z łyżką
cukru i łyżką
mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać pozostały
cukier,
mleko, roztopione
masło, wyrośnięte
drożdże, roztrzepane
jajka i
zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Brzoskwinie lub
jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.Po usmażeniu obsypać
cukrem pudrem lub podawać według uznania.