Wykonanie
Pyszne
jabłka w lekkim,
drożdżowym cieście idealnie komponują się z
miodem,
syropem klonowym czy najprościej-
cukrem pudrem.

Składniki:· sok z jednej
cytryny· pół szklanki
cukru pudru· 7-8
jabłek· 4
jajka· 1 i 1/4 szklanki
mleka· 3 łyżki
cukru pudru· 300 g
mąki pszennej· 7 g
drożdży instant· 0,5 łyżeczki
soli·
mąka do panierowania·
olej do smażenia·
cukier puder do posypania·
miód do podania

Zaczynamy od przygotowania ciasta -
jajka wybijamy do miski z
mlekiem, ubijamy dodając stopniowo
cukier puder. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
sól,
drożdże- składniki te dodajemy stopniowo do płynnych cały czas mieszając masę miotełką, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na centymetrowe krążki. Od razu przekładamy je do marynaty przygotowanej z połowy szklanki
cukru pudru utartego z
sokiem z jednej
cytryny.
Jabłka odstawiamy.W misce wysypujemy
mąkę do panierowania.
Jabłka panierujemy w odrobinie
mąki, następnie przekładamy je do ciasta. Odsączamy z nadmiaru ciasta i smażymy na patelni o szerokim dnie na głębokim tłuszczu- tłuszcz musi być dobrze rozgrzany. Jabłuszka smażymy z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane
cukrem pudrem lub z ulubionym
miodem. Smacznego!