Wykonanie
Śniadanie... gdy rano wstaję i wchodzę do kuchni po mojej "głodnej" głowie krąży wiele pysznych propozycji. Ale decyzja co zjem następuje właściwie w momencie otwarcia lodówki. O tak! Dziś ten składnik będzie podstawowym... i dalej już rusza lawina pomysłów. Dziś zapraszam Was na delikatny
jabłkowo-
miodowy omlet z
cynamonem. Pysznie i szybko. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 osobę)1
jajko klasy M1
jabłkoszczypta
cynamonu25 g
miodu wielokwiatowego1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
masłaopcjonalnie
cukier puder do podaniaPrzygotowanie:Do jednej miski wbijamy
żółtko, do drugiej
białko. Do
białka dodajemy
miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy
białko (nie musi być sztywne, ale
winno powiększyć objętość).Do miski z
żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach
jabłko,
mleko i
mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite
białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę
masła. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie
cukrem pudrem.
Smacznego