ßßß
Składniki: (na 1 osobę)1 jajko klasy M1 jabłkoszczypta cynamonu25 g miodu wielokwiatowego1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mleka1 łyżeczka masłaopcjonalnie cukier puder do podaniaPrzygotowanie:Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość).Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego