Wykonanie
75 g stopionego
masła + t rochę do posmarowania foremek75 g drobnego
cukru3 duże
jabłka (ok. 425 g) obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę1 łyżeczka mielonego
cynamonu3/4 szklanki
mleka4
jajka110 g
mąki pszennejcukier puder i
miód (do podania)Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do nagrzanego piekarnika włożyć pustą formę do muffinów o sześciu otworach (każdy o pojemności szklanki, czyli 250 ml).Połowę stopionego
masła i połowę
cukru rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać
jabłka i cały czas mieszając, dusić je przez 8-10 minut, aż zruminią się i zmiękną. Posypać
cynamonem i wymieszać.W tym samym czasie w malakserze wyrobić gładkie ciasto z pozostałego
masła,
cukru,
mleka,
jajek i
mąki. Od czasu do czasu zeskrobać ciasto ze ścianek miski. Najlepiej masę przelać do pojemnika z dzióbkiem. Szybko wyjąć nagrzaną formę z piekarnika i pędzelkiem natłuścić otwory resztką stopionego
masła. Rozdzielić
jabłka równo
między 6 otworów i zalać je
ciastem.Piec 10-15 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika (może to spowodować opadnięcie bułeczek) lub do chwili, kiedy będą wyrośnięte oraz złociste. Wyjąć natychmiast i podawać, posypane
cukrem pudrem.
Miód podawać osobno.Życzę smaczneego!