ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z jabłkami (popovery)

Bułeczki z jabłkami (popovery)

nazwa

Wykonanie

75 g stopionego masła + t rochę do posmarowania foremek
75 g drobnego cukru
3 duże jabłka (ok. 425 g) obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 szklanki mleka
4 jajka
110 g mąki pszennej
cukier puder i miód (do podania)
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Do nagrzanego piekarnika włożyć pustą formę do muffinów o sześciu otworach (każdy o pojemności szklanki, czyli 250 ml).
Połowę stopionego masła i połowę cukru rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni. Dodać jabłka i cały czas mieszając, dusić je przez 8-10 minut, aż zruminią się i zmiękną. Posypać cynamonem i wymieszać.
W tym samym czasie w malakserze wyrobić gładkie ciasto z pozostałego masła, cukru, mleka, jajek i mąki. Od czasu do czasu zeskrobać ciasto ze ścianek miski. Najlepiej masę przelać do pojemnika z dzióbkiem. Szybko wyjąć nagrzaną formę z piekarnika i pędzelkiem natłuścić otwory resztką stopionego masła. Rozdzielić jabłka równo między 6 otworów i zalać je ciastem.
Piec 10-15 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika (może to spowodować opadnięcie bułeczek) lub do chwili, kiedy będą wyrośnięte oraz złociste. Wyjąć natychmiast i podawać, posypane cukrem pudrem. Miód podawać osobno.
Życzę smaczneego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/bueczki-z-jabkami.html