ßßß
Składniki:0,5 kg pomidorów lima2 czerwone papryki1 papryczka chili (można pominąć w wersji delikatnej)2 ząbki czosnku1 udko z kurczaka (można pominąć)1 marchewka1 pietruszka1 łyżka sosu teriyaki3 łyżki rumu (można pominąć)2 łyżeczki słodkiej papryki mielonejświeżo zmielony pieprzsól morskaliść laurowy1 łyżka oliwy z oliwekDodatki do wyboru według upodobań:ser ricottatarty parmezanpokruszona fetajogurt naturalnyulubione ziołaPrzygotowanie:Umytego kurczaka wkładam do garnka o grubym dnie, dodaję oliwę i podsmażam przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaję czosnek pokrojony (nie musi być zbyt drobno). Cebulę, paprykę i chili „przypalam” na gazie – ten krok można pominąć lub ograniczyć go tylko do cebuli. Warto jednak opiec nieco warzywa, aby nabrały dodatkowego aromatu. Podobny efekt można uzyskać uzupełniając przepis o łyżeczkę wędzonej papryki.Kroję wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka. Podsmażam jeszcze przez kilka minut i zalewam wodą. Pozostawiam na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż woda się zagotuje. Zdejmuję łyżką ewentualne szumy (nie powinny wystąpić, bo kurczak został podsmażony) i dodaję przyprawy i sos teriyaki. Gotuję przez godzinę bez przykrycia na bardzo małym ogniu – zupa powinna ledwo bulgotać – do czasu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaję rum i zostawiam jeszcze na kilka minut, aby alkohol odparował.Po ugotowaniu należy wyciągnąć kurczaka i liść laurowy, na następnie zmiksować zupę. Mięso można oddzielić od kości i dodać do zupy lub przeznaczyć na inny posiłek. Zupę wzbogacam ulubionym serem, jogurtem lub ziołami. Najlepiej do każdej porcji wybrać inny dodatek 😉