ßßß Cookit - przepis na Krem pomidorowo-paprykowy, czyli bomba witaminowa na jesień

Krem pomidorowo-paprykowy, czyli bomba witaminowa na jesień

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewające właściwości zupy pomidorowo-paprykowej świetnie sprawdzają się na jesienne chłody. Pachnąca latem zupa nie tylko wypełnia swoim aromatem pomieszczenie, pobudzając zmysły, ale także dodaje energii i uzupełnia poziom brakujących witamin. Zwłaszcza jeżeli zupa gotowana była metodą na „babciny rosół”, czyli długo i powoli pykała na małym ogniu 😉
Zupę lubię przygotować w niedzielę, gdy mam więcej czasu. Może być ona przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Idealnie nadaje się na lekki lunch w pracy lub późny obiad w domu.
Składniki:
0,5 kg pomidorów lima
2 czerwone papryki
1 papryczka chili (można pominąć w wersji delikatnej)
2 ząbki czosnku
1 udko z kurczaka (można pominąć)
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka sosu teriyaki
3 łyżki rumu (można pominąć)
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
świeżo zmielony pieprz
sól morska
liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki do wyboru według upodobań:
ser ricotta
tarty parmezan
pokruszona feta
jogurt naturalny
ulubione zioła
Przygotowanie:
Umytego kurczaka wkładam do garnka o grubym dnie, dodaję oliwę i podsmażam przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaję czosnek pokrojony (nie musi być zbyt drobno). Cebulę, paprykę i chili „przypalam” na gazie – ten krok można pominąć lub ograniczyć go tylko do cebuli. Warto jednak opiec nieco warzywa, aby nabrały dodatkowego aromatu. Podobny efekt można uzyskać uzupełniając przepis o łyżeczkę wędzonej papryki.
Kroję wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka. Podsmażam jeszcze przez kilka minut i zalewam wodą. Pozostawiam na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż woda się zagotuje. Zdejmuję łyżką ewentualne szumy (nie powinny wystąpić, bo kurczak został podsmażony) i dodaję przyprawy i sos teriyaki. Gotuję przez godzinę bez przykrycia na bardzo małym ogniu – zupa powinna ledwo bulgotać – do czasu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaję rum i zostawiam jeszcze na kilka minut, aby alkohol odparował.
Po ugotowaniu należy wyciągnąć kurczaka i liść laurowy, na następnie zmiksować zupę. Mięso można oddzielić od kości i dodać do zupy lub przeznaczyć na inny posiłek. Zupę wzbogacam ulubionym serem, jogurtem lub ziołami. Najlepiej do każdej porcji wybrać inny dodatek 😉
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/krem-pomidorowo-paprykowy-czyli-bomba-witaminowa-na-jesien