Na podstawie przepisu Gordona Ramsey'a z książki "Kuchnie świata"- 200g ryżu (do risotto czy paelli)- 1 duża pierś kurczaka- kiełbasa chorizo (można ją z powodzeniem zastąpić kiełbasą polską surową)- 2 czerwone papryki (można dać czerwoną i zieloną)- szklanka zielonego groszku- puszka pomidorów w kawałkach- pęczek pietruszki- 4 ząbki czosnku- bulion z kurczaka- łyżeczka papryki słodkiej i chilli- 3 łyżki oliwy z oliwek- sól morska i pieprzPrzygotowanie :1. Ryż przepłukuję, odsączam i odstawiam na bok.2. Kiełbasę kroimy w grube plastry, a kurczaka w mniejsze kawałki. Obsmażamy w oliwiekurczaka, odkładamy go. Później w tym samy tłuszczu obsmażamy chorizo.3. Po 2 min dodajemy posiekane papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek.4. Na patelnię dorzucam ryż i smażę, go kilka minut tak, aby się uprażył.5. Dolewam bulionu i mieloną paprykę. Zagotowuję, dodaję kurczaka i gotuje na małym ogniu ok 15min często mieszając.6. Na patelnie dodaję groszek oraz pomidory i ponownie gotuję przez około 10min.7. Kiedy ryż będzie jeszcze lekko twardawy, odstawiam patelnie z ognia na kilka minut.8. Podawać posypaną natką pietruszki.Smacznego!