ßßß
Składniki:ok 100 g sera paneer,2 marchewki,1 czerwona papryka,3/4 czerwonej cebuli (lub 1 mała),1/4 białej cebuli,1/2 słoiczka pomidorów (ok 150 g wraz z zalewą)kilka daktyli,1 ząbek czosnku,3 łyżki jogurtu,3 łyżki śmietany (12 lub 18 %),1 łyżka oleju,1 łyżeczka czerwonej pasty curry,1 łyżeczka ostrej papryki,1/4 łyżeczki kurkumy,szczypta mielonej kozieradki i liści kolendry,sól i pieprz.
Przygotowanie:1) Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, ser paneer w kostkę. Daktyle namaczamy i następnie kroimy na mniejsze części.2) Cebulę podsmażamy na łyżce oleju na teflonowej patelni, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką wody, przykrywamy zmniejszając jednocześnie płomień i dusimy przez 10 minut.3) Dodajemy namoczone i pokrojone daktyle oraz pomidory. Jeśli nie macie takich pomidorów dodajcie szczyptę cynamonu i odrobinę imbiru (może być świeży).4) Dodajemy pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.5) Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy przez kolejne 10 minut.6) W małej miseczce bądź kubku mieszamy dokładnie jogurt ze śmietaną i dodajemy kilka łyżek sosu, który już powstał na patelni i całość dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy powstały sos wlewamy do warzyw i mieszamy.7) Na koniec dodajemy ser paneer.Danie można podawać z chlebkiem naan lub ryżem.Smacznego!