Wykonanie
Przepis na palak paneer -
serek indyjski w
szpinaku. Danie wegetariańskie, pikantne, zdrowe i pyszne!Polecam zwłaszcza na niepogodę!

Składniki:
szpinak (użyłam mrożonych całych liści -ok. 400 g)1
cebulaserek paneer ok. 300 g2
pomidory3-4 zielone
chili1/4 łyżeczki
kurkumy1 1/2 łyżeczki
kolendry mielonej
olej do smażenia
sól do smaku1 łyżeczka pasty
czosnkowo-imbirowej1 łyżeczka liści
kozieradki2 łyżeczki
garam masalaświeża
kolendra do przybrania2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Rozgrzewamy
olej na dosyć wysokiej patelni i wrzucamy do smażenia drobno posiekana
cebulę. Po chwili dodajemy
kurkumę oraz mieloną
kolendrę. Mieszamy i smażymy na złotobrązowy kolor. Dodajemy
pomidory pokrojone w drobną kostkę, solimy. Dodajemy liście
kozieradki (świeże lub suszone). Smażymy do czasu aż
pomodory staną się miękkie.W międzyczasie rozmrożone liście
szpinaku odsączamy z
wody i wrzucamy do wysokiego naczynia, dorzucamy zielone
chili i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę pasty
czosnkowo imbirowej, mieszamy ponownie. Zmiksowany
szpinak dodajemy na patelnię z
cebulą i
pomidorami i doprowadzamy całość do gotowania. Następnie dodajemy
serek paneer pokrojony w małą kostkę, mieszamy. Dodajemy
śmietanę, a po chwili
garam masalę i raz po raz mieszając gotujemy około 20 minut. W razie potrzeby można dodać trochę
wody oraz doprawić
sola do smaku. Tuż przed końcem gotowania dodajemy
sok z cytryny i dorzucamy świeże liście
kolendry.Podajemy z
ryżem lub z plackami indyjskimi.Smacznej soboty!