ßßß Cookit - przepis na Palak paneer - indyjski serek w szpinaku

Palak paneer - indyjski serek w szpinaku

nazwa

Wykonanie

Przepis na palak paneer - serek indyjski w szpinaku. Danie wegetariańskie, pikantne, zdrowe i pyszne!
Polecam zwłaszcza na niepogodę!
Składniki:
szpinak (użyłam mrożonych całych liści -ok. 400 g)
1 cebula
serek paneer ok. 300 g
2 pomidory
3-4 zielone chili
1/4 łyżeczki kurkumy
1 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
olej do smażenia
sól do smaku
1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
1 łyżeczka liści kozieradki
2 łyżeczki garam masala
świeża kolendra do przybrania
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na dosyć wysokiej patelni i wrzucamy do smażenia drobno posiekana cebulę. Po chwili dodajemy kurkumę oraz mieloną kolendrę. Mieszamy i smażymy na złotobrązowy kolor. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę, solimy. Dodajemy liście kozieradki (świeże lub suszone). Smażymy do czasu aż pomodory staną się miękkie.
W międzyczasie rozmrożone liście szpinaku odsączamy z wody i wrzucamy do wysokiego naczynia, dorzucamy zielone chili i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy łyżkę pasty czosnkowo imbirowej, mieszamy ponownie. Zmiksowany szpinak dodajemy na patelnię z cebulą i pomidorami i doprowadzamy całość do gotowania. Następnie dodajemy serek paneer pokrojony w małą kostkę, mieszamy. Dodajemy śmietanę, a po chwili garam masalę i raz po raz mieszając gotujemy około 20 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody oraz doprawić sola do smaku. Tuż przed końcem gotowania dodajemy sok z cytryny i dorzucamy świeże liście kolendry.
Podajemy z ryżem lub z plackami indyjskimi.
Smacznej soboty!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/10/palak-paneer-indyjski-serek-w-szpinaku.html