Wykonanie
Wracam do was po świąteczno-noworocznym lenistwie;)Kanapki na śniadanie, do pracy, na kolację. To dosyć częsty obraz naszej codziennej diety. Jeśli wybierasz ciemny
chleb pełnoziarnisty - masz plusa, bo dostarczasz solidną porcję błonnika, którego stale brakuje w naszej diecie. Ale co z
masłem,
margaryną, którą dodajemy do chleba? Oczywiście 30% naszej diety powinny stanowić tłuszcze, ale może warto zastanowić się nad jakimś zdrowszym zamiennikiem naszego smarowidła? Mam dla was kilka propozycji.1. Włoski misz masz
Sos pomidorowy, który stanowi bazę spaghetti, lazanii, czy pizzy idealnie pasuje do kanapek z
szynką,
serem i innymi dodatkami. Wypróbowane! Stosuję poniższy przepis:1 puszka odsączonych
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnku2 łyżki
bazylii2 łyżki
oreganoszczypta
soli i
pieprzu1 łyżka
soku z cytryny2. Hummus

Kremowe smarowidło z nutą
sezamu sprawdza się wyśmienicie. Wasze kanapki nabierają smakowitego aromatu;) Przepis już gościł na blogu - tutaj odsyłacz.3. Pasta z
czerwonej fasoliStanowi idealną bazę do waszych kanapkowych kompozycji. Ostatnio wypróbowana z
serem mozzarella i
suszonymi pomidorami. Przepis:

1 puszka
czerwonej fasoli2 ząbki
czosnku1 łyżka
oregano1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soli4. Francuski
szyk - tapenadaCoś co zmieni charakter nie jednej kromki! Przepis:

10 czarnych
oliwek10 zielonych
oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżka
kaparów2 fileciki
anchois, odsączonych z
oleju2 łyżki
oliwyszczypta
pieprzukilka kropel
octu balsamicznego5. Mexican
time - guacamoleNa koniec zielona maź, która prędzej wygląda na maseczkę niż na coś, co można zjeść ze smakiem. Przepis:

1
awokado2 łyżki
soku z limonki2 łyżki posiekanej
cebulki1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
tabasco lub szczypta
chiliszczypta
soli i
pieprzu1 łyżka
kolendry1 łyżka
oliwyzdjęcie
fasoli, guacamole i
oliwek: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page