Wykonanie
Lubię takie wspólne ,chociaż wirtualne pichcenie, tym razem w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie - Tiropsomo, według tego przepisu .Ja do
bułek dałam dużo mniej
sera,ale dodatkowo posypałam
przyprawami..i prawdę mówiąc każda
bułka była inna..tylko jedną
bułkę posypałam
sezamem-w środku był sam
ser feta...a pozostałe 3 bez
sezamu..ale za to
ser posypany był
suszonymi pomidorami,
lubczykiem,
pomidorami z
chili i
oregano ..
300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży instant)5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekatopione
masło do smarowania bułeczek270 g
sera feta, rozgniecionego widelcem [ dałam mniej]
lubczykpomidory z
chili i
oreganopomidor płatek suszonydo posmarowania:1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wodydo posypania:2 łyżki
sezamuMąkę połączyć z
solą, dodać suche
drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą
wodą i dopiero wtedy dodać do
mąki). Dodać miód/cukier,
oliwę,
mleko.Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.Przełożyć do miski lekko posmarowanej
oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć
ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt
ślimaka.[ u mnie zkażdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek ,końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod
spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym
ciastem. Posmarować lekko
masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte
ślimaki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypać
sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.
Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja.
Piekły ze mną :Małgosia z blogu Smaki AlzacjiKinga z blogu Małe kulinariaDorota z blogu Moje małe czarowanie
Marta z blogu Blue HipopotamŁucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Alina z blogu Ala piecze i gotujeEwelina z blogu Stylowa kuchniaMonika z blogu Matka wariatka
Magda z blogu
Zielenina