ßßß Cookit - przepis na Tiropsomo

Tiropsomo

nazwa

Wykonanie

Lubię takie wspólne ,chociaż wirtualne pichcenie, tym razem w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie - Tiropsomo, według tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami, lubczykiem,pomidorami z chili i oregano ..
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka
topione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem [ dałam mniej]
lubczyk
pomidory z chili i oregano
pomidor płatek suszony
do posmarowania:
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania:
2 łyżki sezamu
Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka.[ u mnie z
każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek ,końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.
Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja.
Piekły ze mną :
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Kinga z blogu Małe kulinaria
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Marta z blogu Blue Hipopotam
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Ewelina z blogu Stylowa kuchnia
Monika z blogu Matka wariatka
Magda z blogu Zielenina
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/tiropsomo.html