Wykonanie
Kolejne
pieczywo z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" :-) tym razem niesamowite
bułki z
serem feta w środku - rewelacyjne w smaku... przepis pochodzi z "Pracowni wypieków" , do której szczerze mówiąc często zaglądam :-) czasem tylko po to żeby poszukać inspiracji, a są one niezwykłe :-) polecam :-) podobnie jak i same tiropsomo - mnie bardzo posmakowały z
pomidorami (i świeżymi i suszonymi) świetne!SKŁADNIKI300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży instant)5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekadodatkowo:topione
masło do smarowania bułeczek270 g
sera feta (rozgniecionego widelcem)do posmarowania: 1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wodydo posypania: 2 łyżki
sezamu (ja posypałam suszonym
majerankiem)
Mąkę,
sól i suche
drożdże mieszamy razem. Jeśli używacie świeżych
drożdży rozpuśćcie je w wodzie. Dodajemy
cukier lub
miód,
oliwę,
mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski lekko posmarowanej
oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 - 2 godziny żeby ciasto wyrosło (moje stało 2 godziny, a rośnie jak szalone). Następnie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy
ser, zlepiamy dokładnie brzegi tworząc długi wałek, a następnie zwijamy go w kształt
ślimaka (czynność tę powtarzamy z każdym z czterech kawałków). Każdego
ślimaka smarujemy roztopionym
masłem, a następnie nakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie smarujemy
żółtkiem i posypujemy
sezamem (
majerankiem). Pieczemy 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Studzimy na kratce.
Razem ze mną bułeczki piekły:Kinga z Małe kulinariaBożena z Moje domowe kucharzenieDorota z Moje Małe Czarowanie
Marta z Blue HipopotamŁucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z Ala piecze i gotujeEwelina z Stylowa kuchniaAgiatis z Moja kulinarna przygodaMonika z Matka WariatkaMagdalena z
ZieleninaMałgosia z Smak AlzacjiPaulina z Buszująca w kuchniEdyta z Przy
kuchennym stoleAgata z Kulinarne przygody GatityJustyna z Gotowanie i pieczenie - I
love itMałgorzata z Po prostu MargheEwa z Kobieta Renesansu