Wykonanie
Miałam przerwę w
braniu udziału w akcji Wypiekanie na śniadanie . Do powrotu przekonały mnie greckie bułeczki triposomo skręcone w
ślimaka, wypełnione
serem feta i posypane
sezamem. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Pracowni wypieków .SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 300 g
sól, 7 g
drożdże instant, 3 g
miód, 25 g
oliwa, 4 łyżkiletnia
woda, 5 łyżekletnie
mleko, 120 mlDodatkowo:
feta, 200 g
żółtko, 1 sztuka
woda, 1 łyżka
sezam, 2 łyżkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć (
mleko i
woda powinny
mieć temperaturę 37-40 stopni C). Wyrabiać przez 10 minut. Obsypać
mąką i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić na 1-2 godziny do podwojenia objętości.Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować w prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na środku na całej długości ułożyć pokruszoną
fetę. Zwinąć w roladkę. Brzegi i końcówki dokładnie zlepić. Rulon obrócić spojeniem do dołu. Następnie skręcić w
ślimaka. Postępować tak samo z pozostałym
ciastem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do ponownego rozrostu.Posmarować
żółtkiem rozbełtanym z
wodą. Posypać
sezamem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni.
Bułki piec 25-30 minut. Jeśli będą się mocno rumieniły przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Razem ze mną piekły:Kinga z Małe kulinariaBożena z Moje domowe kucharzenieDorota z Moje Małe Czarowanie
Marta z Blue HipopotamŁucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z Ala piecze i gotujeEwelina ze Stylowa kuchniaAgiatis z Moja kulinarna przygodaMonika z Matka WariatkaMagdalena z
ZieleninaMałgosia ze Smaki AlzacjiMagdalena z Czary – gary w kuchniEdyta z Przy
kuchennym stoleAgata z Kulinarne przygody GatityJustyna z Gotowanie i pieczenie – I
love itMałgorzata z Po prostu Marghe