Wykonanie
Wypiek z
serii Wypiekanie na śniadanie, bułeczki pyszne zwłaszcza ten cudowny smak i aromat dodanego
tymianku i
czarnuszki zamiast
sezamu. Dla mnie idealne połączenie,
mąkę zastąpiłam orkiszową, ale możecie użyć zwykłej. Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków .
Tiropsomo4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta300 g
mąki orkiszowej typ 5001 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży instant)5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekatopione
masło do smarowania bułeczek270 g
sera feta, rozgniecionego widelcemdo posmarowania:1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wodydo posypania:1 łyżka
czarnuszkiMąkę połączyć z
solą, dodać suche
drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą
wodą i dopiero wtedy dodać do
mąki). Dodać miód/cukier,
oliwę,
mleko.Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.Przełożyć do miski lekko posmarowanej
oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć
ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt
ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym
ciastem. Posmarować lekko
masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte
ślimaki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypać
czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.
Piekli ze mną:Kinga z bloga Małe kulinariaBożena z bloga Moje domowe kucharzenieDorota z bloga Moje małe czarowanie
Marta z bloga Blue HipopotamŁucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala pieczeEwelina z bloga Stylowa kuchniaMoja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja...Monika z bloga Matka wariatka
Magda z bloga
ZieleninaMałgosia z bloga Smaki Alzacji
Magda z bloga Czary gary w kuchniPaulina z bloga Buszująca w kuchniMonika z bloga Przy
kuchennym stoleAgata z bloga Kulinarne przygody GatityJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy