ßßß Cookit - przepis na Tripsono greckie bułeczki z serem feta, oliwkami i świeżym tymiankiem

Tripsono greckie bułeczki z serem feta, oliwkami i świeżym tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, bułeczki pyszne zwłaszcza ten cudowny smak i aromat dodanego tymianku i czarnuszki zamiast sezamu. Dla mnie idealne połączenie, mąkę zastąpiłam orkiszową, ale możecie użyć zwykłej. Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków .
Tiropsomo
4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta
300 g mąki orkiszowej typ 500
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka
topione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem
do posmarowania:
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania:
1 łyżka czarnuszki
Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Piekli ze mną:
Kinga z bloga Małe kulinaria
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Marta z bloga Blue Hipopotam
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Moja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja...
Monika z bloga Matka wariatka
Magda z bloga Zielenina
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Magda z bloga Czary gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Monika z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/07/tripsono-greckie-bueczki-z-serem-feta.html