Wykonanie
Witajcie po weekendzie :)Poniedziałek jak nigdy okazał się dość udanym dniem.
Słonecznie,bez ani jednej chmurki,humor dopisuje,,obiad zrobiony,,jak nigdy :3Nie
będę się długo rozpisywać..Mam dziś dla Was pyszny przepis,mam nadzieje ,że tak jak i ja go polubicie.Ramazan pidesi,,jest,to rodzaj
chleba (tureckiego) jedzonego podczas Ramadanu .
Składniki:5-6 szklanek
mąkiopakowanie suchych
drożdży1 łyżka
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli300 ml letniej
wody100 ml letniego
mleka1 łyżka
masłasezam lub/ i
czarnuszka1
żółtko plus 1 łyżka
jogurtu naturalnegoMąkę i
drożdże wsypujemy do miski i mieszamy.Dodajemy
wodę,
masło,
oliwę,
mleko,
cukier i
sól. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski lub na stolnicę i przykrywamy wilgotną ściereczką do wyrośnięcia,około 2 godziny.
Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 2-3 części. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.Dłońmi wyrabiamy okrągły placek. Wzdłuż krawędzi nożem robimy krawędź,a w środku szachownicę.
Jajko mieszamy z
jogurtem i smarujemy placek. Posypujemy sezamem/czarnuszką.Pieczemy 25 minut w 230 stopniach.