Wykonanie
Bułeczki, które skradły nasze
serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych, które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po wersji oryginalnej (była zaledwie 2
razy), powstała zdrowsza, na bazie samych mąk orkiszowych.Zastąpiłam
mąkę pszenną pełnoziarnistą orkiszową i wszyscy są zadowoleni. Rodzinka, bo ma swoje ulubione bułeczki, a ja- bo po raz kolejny udało mi się przemycić im
mąkę pełnoziarnistą. Z podanych ilości wychodzi 12 sztuk. Zazwyczaj piekę je luzem na blaszce, są bardzo płaskie, ale mają swój urok. Ostatnio część była w formie płaskich placków, a część nałożyłam do formy na mini
chlebki (babeczki). Powstały takie kształtne
bułki. Jedne i drugie równie smaczne. Te
bułki są cudowne, dzięki temu, że do pieczenia używa się bardzo małej ilości
drożdży,
bułki co prawda dłużej wyrastają, ale za to ich smak jest przecudny, są niesamowicie delikatne (mają super dziury w miąższu), super wilgotne i bardzo długo zachowują świeżość.Składniki:- 300g
mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)- 200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000)- 8g świeżych
drożdży- 400ml letniej
wody- 150g
jogurtu naturalnego- 20g
oliwy z oliwek- 10g
soli himalajskiej lub morskiej- 20g ziaren słoneczka (można pominąć)Posypka:-
żółtko- 1/2 łyżki tłustego
mleka lub
wody z kroplą
oliwy- ulubione ziarna (u mnie
sezam,
czarnuszka i
mak)
Drożdże rozkruszyć do miski, wlać
wodę i dokładnie zamieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać (tylko do połączenia składników) i odstawić w ciepłe miejsce na 2h do wyrastania.
Po tym czasie masę rozdzielić na 12 części: do 2 foremek (każda na 6
bułek) lub 1 foremka i sześć płaskich
bułek, lub 12 płaskich
bułek (na dwóch blaszkach).Na płaskie
bułki wykładam na blachę z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą
bułkę smaruję roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem (lub
wodą) i posypuję ziarnami
sezamu,
czarnuszki i
makiem.
Odstawiam na ok.30-40 minut. Po tym czasie wstawiam pierwszą partię do piekarnika nagrzanego do 225*C i piekę ok. 13-15 minut, aż się lekko przyrumienią (na termoobiegu). Następnie
bułki wyjmuję a do piekarnika wstawiam następną porcję. Upieczone
bułki przekładam na kratkę do odparowania. Przechowuję w papierowych torebkach.
Smacznego :-)Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl