Wykonanie
W końcu udało mi się do Was dołączyć! cieszę się strasznie,ponieważ pomysł na wypiekanie tych bułeczek był genialny! ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, jednak
sera użyłam tyle co podano w przepisie i uważam, że ta ilość jest zdecydowanie idealna na osiem bułeczek! Ogromnie polecam je wszystkim, którym nie udało się ich upiec, są po prostu pyszne i nie trzeba do nich już żadnego obkładu! Wszystkim dziękuję za udział w tym wypieku i oczywiście zapraszam do kolejnego już za tydzień chociaż ja chyba odpadnę gdyż cały Weekend pracuję i wypiekam weselne
torty :-)
TiropsomoCytuję za LiskąSkładniki: na 4 sztuki300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka
drożdży instant)5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru lub
miodu4 łyżki
oliwy120 ml ciepłego
mlekatopione
masło do smarowania bułeczek270 g
sera feta, rozgniecionego widelcemdo posmarowania: 1
żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
wodydo posypania: 2 łyżki
sezamuMąkę połączyć z
solą, dodać suche
drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą
wodą i dopiero wtedy dodać do
mąki). Dodać miód/cukier,
oliwę,
mleko.Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.Przełożyć do miski lekko posmarowanej
oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć
ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt
ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym
ciastem. Posmarować lekko
masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośniete
ślimaki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
wodą, posypać
sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.
Piekły ze mną :Kinga z blogu Małe kulinariaBożena z blogu Moje domowe kucharzenieDorota z blogu Moje małe czarowanie
Marta z blogu Blue HipopotamŁucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Alina z blogu Ala piecze i gotujeEwelina z blogu Stylowa kuchniaMonika z blogu Matka wariatka
Magda zblogu
Zielenina