Wykonanie
Pyszne bajgle, puszyste w środku, z chrupiącą skórką, posypane
sezamem. Czy może być coś lepszego na niedzielne śniadanie??? Spróbujcie, a nie pożałujecie. Są bardzo proste w wykonaniu, a jedyna wada, to czas przygotowania, a w zasadzie oczekiwania - łącznie 2,5 godziny..., ale warto, naprawdę warto :) Oryginalny przepis znalazłam na Gotuje, bo lubi.
Składniki:650 g
mąki pszennej,5 łyżek
oliwy,250 g letniej
wody,100 ml letniego
mleka,14 g
drożdży instant,2 łyżki
cukru,1 łyżeczka
soli,1
jajko,Dodatkowo:1/3 szklanka
wody,1 łyżka
miodu,1/3 szklanka
sezamu,
Mąkę mieszamy z
drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz
oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek o długości 70 cm, składamy na pół i zaplatamy. Łączymy ze sobą końce i układamy na blaszce. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie suto smarujemy
wodą połączoną z
miodem i posypujemy podprażonym
sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 ° C na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy bajgle i studzimy na kratce.