ßßß Cookit - przepis na BAJGLE

BAJGLE

nazwa

Wykonanie

Niezwykłe bułeczki. Bardzo puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Niby podobne do wszystkich innych, a jednak inne. Dowodem na to, że są bardzo dobre niech będzie fakt, że najsurowszemu i najszczerszemu krytykowi kulinarnemu, Zuzi (moja chrześnica), bardzo smakowały (co zresztą widać na załączonych obrazkach).
BAJGLE
Składniki (9 sztuk):
650 g mąki pszennej
16 g drożdży świeżych
150 ml mleka
150 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 jajko
ponadto
2 szklanki sezamu
50 ml wody
2 łyżeczki miodu
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować drożdże.
W dużej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki. Na samym końcu dodajemy rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Następnie przenosimy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy. Dzielimy je na 9 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie wałeczek o długości około 60 cm. Każdy taki wałeczek składamy na pół i zaplatamy wokół własnej osi. Końce łączymy ze sobą wciskając jeden pod spód drugiego.
Wodę i miód mieszamy ze sobą. Bułki zanurzamy w mieszaninie, a następnie obtaczamy w sezamie. Gotowe bajgle odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Pieczemy bułki w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20-25 minut (bajgle powinny się ładnie zarumienić).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/bajgle.html