Wykonanie
Och muszę zrobić przerwę we wpisach dietetycznych :) Taki mały przerywnik upieczony na życzenie dzieci :) Pyszne mięciuteńkie tureckie bajgle z całą masą prażonego
sezamu. Mięciuteńki środek, chrupiąca słodka skórka.... Bardzo, bardzo w naszym guście. Ja skubnęłam niewiele za to dzieci były zachwycone :) Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki - Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na 10 szt:650g
mąki pszennej250ml letniego
mleka100ml letniej
wody25g
drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych2 łyżki
cukru1
jajko1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegoponadto:1 szkl
sezamu1 łyżka melasy lub
miodu1/3 szkl
wodySezam uprażyć na suchej patelni. Melasę wymieszać z
wodą.Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść (jeśli korzystamy z
drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn z
drożdży, odrobiny
mleka i
cukru). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i zostawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną
mąką i podzielić na 10 części. Ciasto jest bardzo plastyczne i dobrze się z nim pracuje. Z każdej części uformować wałeczek o długości 70cm. Następnie złożyć go na pół, a wałeczki zawinąć naprzemiennie (tak jak na zdjęciu). Końce skleić formując bajgle. Odkładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odczekać ok. 30 minut. Po tym czasie maczać najpierw w melasie z
wodą a następnie w
sezamie. Układać znów na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni.Bajgle można maczać i obtaczać w
sezamie przed ich wyrośnięciem - wówczas ładniej nam się zaznaczą pęknięcia.Smacznego :)