Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić
bułki z
sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z
sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te
bułki nadają się na zwykłe kanapki, następnym razem zrobię słodkie
sezamowe bajgle, bo i takie za mną "chodzą" :)Składniki na ciasto :650 g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka25 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru1
jajko100 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliwekdodatkowo :1 szkl
sezamu1 łyżka
miodu1/3 szkl
wodyPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką
cukru w 1/2 szkl
mleka, odstawiamy na ok 10 min.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone
drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto (W zależności od tego jak wilgotną mamy
mąkę, musimy patrzeć czy przypadkiem nie jest nam potrzebna większa ilość
wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.W trakcie rośnięcia ciasta
sezam prażymy na suchej patelni, a
miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy bajgla i zlepiamy ładnie końce.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy
wodą z
miodem i obtaczamy w
sezamie.Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce.
Smacznego ! ;)