Wykonanie
Dawno nie było nic
śniadaniowego, ogólnie ostatnio jest mnie jakby mniej... Ale kiedy znalazłam ten przepis, było oczywiste, że czeka nas pyszne śniadanie.ciasto:7g
suszonych drożdży (całe opakowanie)220g letniej
wody100ml
mleka2 łyżki
oliwy2 łyżki
cukru650g
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka
soli na wierzchu:
sezamłyżka
miodu rozpuszczona w 2 łyżkach
wodyZe wszystkich składników "ciastowych" zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej
olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w kulki. Zostawiamy na 15 minut. następnie każdką kulkę wałkujemy dłońmi na około 60-70 centymetrowy waleczek i postepujemy jak na poniższym zdjęciu.
Przygotowane bajgle zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. następnie posmarowałam je rozcieńczonym
miodem i odsypałam podprażonym na suchej patelni
sezamem. Piekły się na wyłożonej papierem blaszce około 20 minut w 200 stopniach.
Źródło: Gotuje bo lubi