ßßß Cookit - przepis na Ciabatta

Ciabatta

nazwa

Wykonanie

Bulka, czy chleb? Z pewnoscia biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze inaczej smakuja ;)
Na 2 sztuki:
Zaczyn:
150 ml letniej wody
3 lyzki letniego mleka
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
1/4 lyzeczki cukru
150 g maki pszennej bialej
Ciasto wlasciwe:
1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
250 ml cieplej wody
1/2 lyzki oliwy
350 maki pszennej bialej
1 1/2 lyzeczki soli
Na zaczyn: Wymieszac mleko i wode w misce, wsypac drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, wsypac cukier, wymieszac. Wrobic make, odstawic pod przykryciem na 12 godzin.
Ciasto wlasciwe: Wlac wode do miski, wsypac drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, potem wlac wraz z oliwa do zaczynu i wymieszac. Dodac make i sol. Wyrobic bardzo luzne ciasto. Wyrabiac drewnina lyzka w misce, az bedzie odchodzilo od miski. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 3 godziny. Nie skladac! Na blache posypac make. Ciasto podzielic na 2 czesci. Omaczonym rekoma uformowac dwa podluzne walki o dlugosci ok. 30 cm. Odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 30 minut.
Przepis z ksiazki "Brot backen" Eric Treuille, Ursula Ferrigno, wyd. Dorling Kindersley 2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/05/Ciabatta.html