Wykonanie
            Bulka, czy chleb? Z pewnoscia 
biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze inaczej smakuja ;)Na 2 sztuki:Zaczyn:150 ml letniej 
wody3 lyzki letniego 
mleka1/2 lyzeczki 
suszonych drozdzy1/4 lyzeczki 
cukru150 g 
maki pszennej bialejCiasto wlasciwe:1/2 lyzeczki 
suszonych drozdzy250 ml cieplej 
wody1/2 lyzki 
oliwy350 
maki pszennej bialej1 1/2 lyzeczki 
soliNa zaczyn: Wymieszac 
mleko i 
wode w misce, wsypac 
drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, wsypac 
cukier, wymieszac. Wrobic 
make, odstawic pod przykryciem na 12 godzin.Ciasto wlasciwe: Wlac 
wode do miski, wsypac 
drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, 
potem wlac wraz z 
oliwa do zaczynu i wymieszac. Dodac 
make i sol. Wyrobic bardzo luzne ciasto. Wyrabiac drewnina lyzka w misce, az bedzie odchodzilo od miski. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 3 godziny. Nie skladac! Na blache posypac 
make. Ciasto podzielic na 2 czesci. Omaczonym rekoma uformowac dwa podluzne walki o dlugosci ok. 30 cm. Odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 30 minut.



Przepis z ksiazki "Brot backen" Eric Treuille, Ursula Ferrigno, wyd. Dorling Kindersley 2010