Wykonanie
            Dzisiaj hot dogi mają swoje święto.. ja prawdę mówiąc nie 
będę świętować..w piątki nie jemy 
mięsa..ale przepis na nie jest...mam okazję opublikować zaległy przepis..w 
sumie to tylko 
parówka w cieście 
drożdżowym..moje córki nie lubią typowych hot 
godów z 
sałatkami itp..i ja robię tylko takie 
bułki z 
parówką w środku , ewentualnie z 
serem..Moje ciasto wyrabiał automat do 
chleba..

525 g 
mąki pszennej50 ml 
wody250 ml 
mleka3 łyżki 
oliwy z oliwek2 łyżeczki 
soli3 łyżeczki 
cukru20 g 
drożdży1 jako + odrobinę 
mleka na glazuręWszystkie składniki [oczywiście oprócz 
parówek i 
jajka] umieścić w automacie do 
chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu. Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną 
parówkę [ja przekroiłam 
parówki na połowę]w spiralkę.Tak przygotowane 
parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym 
jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.


